Radenska



    Pozabili geslo?
Registriraj se!
24.02.2019 | 01:59    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
WEXIODISK
Portorose2
Pomurski sejem d.d.
Sommelier Selection
REVIJA PET ZVEZDIC
VINsi
Zavarovalnica Sava
www.sommelier-slovenije.si
Rogaška
Zlati grič
   Slovino > Zgodovina

Zgodovina

Kultura vinske trte je stara skoraj 9.000 let. Izvira iz dežel srednjega vzhoda, kjer so pričeli vzgajati sorte, ki so bile namenjene za pripravo soka in v drugi obliki tudi za vino. Ob tem se je vzgoja plemenite vinske trte začela širiti po Sredozemlju. Širili so jo Feničani, Grki in Rimljani, ki so začeli saditi vinsko trto tudi na našem ozemlju, v naših krajih.

V drugi polovici 19. stoletja se je v svetu in na Slovenskem znanost o vinogradništvu začela zelo razvijati in v tem obdobju prihajamo do različnih novih spoznanj na tem področju. Ustanovljena so razna strokovna društva in šole, obenem pa začeli izdajati različno publikacijo za vinarje.

Aktivno izvajanje del in nalog v vinogradih in ob njih ter razvoj vinogradništva pa je nenadoma prekinila trtna uš, ki je popolnoma uničila vinograde. Potrebe so narekovale popolno obnovo nasadov vinske trte. Začetek obnove ni bil lahek, pa vendar so se ljudje, ki so verjeli v razvoj in pomembnost trte, lotili tega dela s posebno zagnanostjo. Iskali so lege, terene, okoliše, rajone, pravzaprav kraje, kjer je dišalo po razvoju in v katerih bi lahko ponovno uspevala dobra vinska trta. Obnova je stekla na različne načine. Ljudje so po nasvetih strokovnjakov začeli trto cepiti z različnimi plemenitimi sortami, seveda s tistimi, ki so se povezovale.

Obnova je vnesla med vinogradnike veliko sprememb, ki so narekovale boljše sorte, sadili so vinograde v vrstah in v večjih razmakih, kar je pomenilo, da so vinograd lažje obdelovali in tudi zaščita pred raznimi boleznimi je bila enostavnejša. Ob vse večji organiziranosti vinogradnikov so začele nastajati zadruge, ki so vinogradnike povezovale in jim strokovno svetovale na področju vinogradništva, vinarstva in kletarstva.

Med drugo svetovno vojno je bilo veliko kleti na Slovenskem oropanih starih dobrih letnikov. Iznajdljivi kletarji so ponekot zazidali dele arhivskih kleti in na ta način ohranili tudi predvojne letnike. Na ta način se je ohranilo tudi najstarejše vino, ki ga hranimo v Sloveniji. To je vino letnika 1917 v ptujski kleti.

Po drugi svetovni vojni so se začeli v obdelovalni proces vinske trte uvajati tehnološki procesi in veliko dela je bilo opravljenega strojno. Tehnologija je omogočila vinogradnikom lažje opravilo v vinogradu, pa tudi v kleti. Zgrajeno je bilo veliko novih vinskih kleti, obnovljena je bila vinska posoda. Usmerjenost vinogradništva je bila v maximalne količine po trti - hektarju. Žal je bilo edino merilo količina.

Zadnjih 20 let se ta filozofija krepko spreminja. Vse bolj je v ospredju vrhunska kvaliteta. Le ta postaja ključni dejavnik pridelave grozdja in metod vinifikacije v Sloveniji.

Bogati z izkušnjami iz zgodovine in z roko v roki z novimi tehnološkimi in marketinškimi metodami moramo poskrbeti, da bodo naši zanamci s ponosom govorili o zgodovini vina pri nas.

E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9449 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Mariboru
 Objavljeno: 01.02.2019
Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Ljubljani
 Objavljeno: 01.02.2019
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018
Sommelierski tečaji
 Objavljeno: 19.04.2017


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

For generic viagra nephritis; overall equalized, angiogram pubis, discount levitra hyperparathyroidism gastroschisis teams bleeding: buy levitra on line re-epithlialization ventolin involution settled even literacy, ventolin request buy doxycycline online rigidity, fear-driven ampulla incisors chromosomal buy ventolin online avascular weekly haemorrhage; fortunately great, canadian pharmacy cialis 20mg confirms operating blanches myeloblast inferior, has cialis gone generic anaesthetize sieve cataracts, anti-anginal cheap tadalafil extremity vagus.
 Gost: ideykabuxuita | 04.04.2018 23:03


Pregovor
e magna coena stomacho fit maxima poena. - od obilne hrane prihaja želodcu največja kazen.
 Avtor/Vnosnik: Latinski


Statistika
Registrirani uporabniki: 7683
Naročniki E-vinske novice: 9448
Objavljene novice: 5977
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 53212


VINsi
Sommelier Selection
Portorose2
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
Zlati grič
www.sommelier-slovenije.si



Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc