Profesionalni odpirači



    Pozabili geslo?
Registriraj se!
25.04.2017 | 18:26    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Marof
Ptujska klet d.o.o.
VINsi
Zlati grič
Strast Čokolade
Rogaška
Sommelierji priporočajo
Pomurski sejem d.d.
Sommelier Selection
Radenska
www.sommelier-slovenije.si
pULLUS
Praga 2017
pULLUS
WEXIODISK
REVIJA PET ZVEZDIC
   Slovino > Zgodovina

Zgodovina

Kultura vinske trte je stara skoraj 9.000 let. Izvira iz dežel srednjega vzhoda, kjer so pričeli vzgajati sorte, ki so bile namenjene za pripravo soka in v drugi obliki tudi za vino. Ob tem se je vzgoja plemenite vinske trte začela širiti po Sredozemlju. Širili so jo Feničani, Grki in Rimljani, ki so začeli saditi vinsko trto tudi na našem ozemlju, v naših krajih.

V drugi polovici 19. stoletja se je v svetu in na Slovenskem znanost o vinogradništvu začela zelo razvijati in v tem obdobju prihajamo do različnih novih spoznanj na tem področju. Ustanovljena so razna strokovna društva in šole, obenem pa začeli izdajati različno publikacijo za vinarje.

Aktivno izvajanje del in nalog v vinogradih in ob njih ter razvoj vinogradništva pa je nenadoma prekinila trtna uš, ki je popolnoma uničila vinograde. Potrebe so narekovale popolno obnovo nasadov vinske trte. Začetek obnove ni bil lahek, pa vendar so se ljudje, ki so verjeli v razvoj in pomembnost trte, lotili tega dela s posebno zagnanostjo. Iskali so lege, terene, okoliše, rajone, pravzaprav kraje, kjer je dišalo po razvoju in v katerih bi lahko ponovno uspevala dobra vinska trta. Obnova je stekla na različne načine. Ljudje so po nasvetih strokovnjakov začeli trto cepiti z različnimi plemenitimi sortami, seveda s tistimi, ki so se povezovale.

Obnova je vnesla med vinogradnike veliko sprememb, ki so narekovale boljše sorte, sadili so vinograde v vrstah in v večjih razmakih, kar je pomenilo, da so vinograd lažje obdelovali in tudi zaščita pred raznimi boleznimi je bila enostavnejša. Ob vse večji organiziranosti vinogradnikov so začele nastajati zadruge, ki so vinogradnike povezovale in jim strokovno svetovale na področju vinogradništva, vinarstva in kletarstva.

Med drugo svetovno vojno je bilo veliko kleti na Slovenskem oropanih starih dobrih letnikov. Iznajdljivi kletarji so ponekot zazidali dele arhivskih kleti in na ta način ohranili tudi predvojne letnike. Na ta način se je ohranilo tudi najstarejše vino, ki ga hranimo v Sloveniji. To je vino letnika 1917 v ptujski kleti.

Po drugi svetovni vojni so se začeli v obdelovalni proces vinske trte uvajati tehnološki procesi in veliko dela je bilo opravljenega strojno. Tehnologija je omogočila vinogradnikom lažje opravilo v vinogradu, pa tudi v kleti. Zgrajeno je bilo veliko novih vinskih kleti, obnovljena je bila vinska posoda. Usmerjenost vinogradništva je bila v maximalne količine po trti - hektarju. Žal je bilo edino merilo količina.

Zadnjih 20 let se ta filozofija krepko spreminja. Vse bolj je v ospredju vrhunska kvaliteta. Le ta postaja ključni dejavnik pridelave grozdja in metod vinifikacije v Sloveniji.

Bogati z izkušnjami iz zgodovine in z roko v roki z novimi tehnološkimi in marketinškimi metodami moramo poskrbeti, da bodo naši zanamci s ponosom govorili o zgodovini vina pri nas.

E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9337 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Vabilo: PRAGA 2017
 Objavljeno: 19.04.2017
Sommelierski tečaji
 Objavljeno: 19.04.2017
Sommelierska selekcija
 Objavljeno: 24.02.2016


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

Ekipi SLOVINA-a, iskrene čestitke za zelo zanimiv portal! Želim vam še veliko uspehov pri vašem delu
 Gost: Peter Pertoci | 03.05.2002 21:37


Pregovor
o zares velikih vinih ne govorimo, jih občudujemo.
 Avtor/Vnosnik: DeYan


Statistika
Registrirani uporabniki: 7605
Naročniki E-vinske novice: 9336
Objavljene novice: 5663
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 506123


VINsi
Gastrogurman
sommelierji priporočajo
Pullus
pULLUS
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
Sommelier Selection
pULLUS
Oljarna KOCBEK
www.sommelier-slovenije.si
Strast ČOKOLADE
Praga 2017
Zlati grič



Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc