SloVino.com    Pozabili geslo?
Registriraj se!
19.10.2019 | 16:20    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Rogaška
WEXIODISK
VinDel
Portorose2
Zlati grič
Pomurski sejem d.d.
VinDel grozd
Zavarovalnica Sava
Sommelier Selection
www.sommelier-slovenije.si
VINsi
REVIJA PET ZVEZDIC
   Slovino > Vinarji

Vinarji

Vina
Rojac
Gažon 63/a, 6274 Šmarje

Ponudba
Istrska vina naslonjena na tradicijo, v katerih ne manjka pogumnih tehnoloških rešitev.
Rojac
Zasajenih imajo devet sort žlahtne vinske trte. Presegajo količino 45.000 trt, ki so razporejene na višinskih legah. Lege so skrajno južne usmeritve, predvsem terasaste razporeditve in posajene s povprečno gostoto 7.000 trt na hektar. Vračanje k nizki gojitveni obliki v slovenski Istri ni več skrivnost. To je udejanjena praksa novejših obnov vinogradov širom po okolišu.

Vinogradov ne gnojijo z mineralnimi gnojili, temveč z umnim in načrtnim škropljenjem na osnovi žvepla in bakra, tako da ohranjajo biološko pridelavo pridelanega grozdja. Zmanjševanje števila očes na trti, prizadevanja za izenačeno in ne prebujno rast, kjer grozdje dolgo časa enakomerno zori, so načela, ki privedejo do ustaljenih kvalitet, kjer ni več bistvenih razlik med letniki. Potrebno je veliko »zelenega dela« v vinogradih. Grozdje pričaka na tehnološko zrelost brez gostega listja okrog. Zračnost je stoodstotna. Če je potrebno se delajo tudi zelene trgatve. Homogenost pridelanega grozdja je dejavnik za velika vina. Vinogradi se nahajajo v neposredni bližini vasi. Odmaknjeni so na njen zahodni del. Sam začetek vinogradov je prav na najvišji točki grebena, kjer se tudi začne zbirati kasnejši tok reke Drnice. Nadmorska višina najvišjega dela vinogradov je 240m. Od tu se vinogradi začnejo spuščati po vzhodnem grebenu nad Drnico in prehajajo iz terase v teraso do nadmorske višine 120m. Višje ležeče lege so posejane z rdečimi sortami. Nižje ležeče pa z belimi. Mikroklima leg je izredno ugodna, saj je teren na katerem se nahajajo nekakšna višinska polica s severa, zahoda in vzhoda zaščitena pred neprijetnimi močnimi vetrovi. Skozi jug pa se po dolini navzgor pretaka za trto ugoden topel zrak.

Hribovje severnega dela istrskega polotoka karakterizirajo eocenski fliši nastali predvsem iz morskih sedimentov z vmesnimi plastmi apnenca in breče. Prst na višinah je globoka in prepustna, kar omogoča visoke sladkorje in bogato, nevsiljivo mineralno strukturo v vinu.

Naravne danosti območja, ki ga poznamo kot Slovenska Istra, so izredno ugodne za gojenje vinske trte. Klima je izredno topla. Sončno obsevanje presega vse poznane vrednosti v drugih slovenskih vinogradniških območjih. Trdijo, da je Slovenska Istra »izvenserijsko« območje gojenja vinske trte, kjer z kontroliranimi pridelki in smiselno gojitveno tehniko pridelajo izredno kvalitetno grozdje belih, predvsem pa rdečih sort žlahtne vinske trte. Zemlja na tem območju je flišne osnove, nastala je iz eocenskih sedimentov, ki so oblikovali celotno pokrajino severnega dela polotoka Istra.

Rodbina Rojac je prisotna v Gažonu vse od sedemnajstega stoletja, kjer se je od vedno ukvarjala z vinogradništvom in pridelovanjem oljk. Tisočletno tradicijo vinogradništva na hribovitih delih Slovenske Istre so ponovno postavili na noge in jo nadaljujejo mlajše generacije.

V kleti se posvečajo vinu in njegovim potrebam. Poudarek je na strukturi in bogatosti vina. Dovolijo mu, da v steklenici izraža lastnosti zemlje in območja s katerega izvira. Z maceracijami in avtohtonimi kvasovkami dajo vinom avtentičen pečat prepoznavnosti svojega dela, vina ne filtrirajo ter mu dovolijo popoln razvoj tudi kasneje v steklenici. To so vodila za nekonvencionalen značaj vin.

Vinograd je najdragocenejša naložba v vinogradništvu, zahteva čas, strpno in naporno delo. Začutiti mora bližino vinogradnika, le-ta pa skupaj z njim pridobiva modrost in ga čaka, da dozori. Šele tako se da izoblikovati svoj stil vina, tako postane vinograd neizmeren kapital.

Sama vinska klet se nahaja v neposrednem centru vasi Gažon. Vas je tik pod vrhom grebena in je tipične srednjeveške ruralne gručaste strukture. Sama vas ima začetke v Rimskem cesarstvu. Dokončno arhitekturno podobo pa je pridobila v obdobju Beneške Republike. Orientirana je na južno pobočje prvega hriba, ki se dviga nad morjem med mestoma Izolo in Koprom. Pogled iz vasi se razprostira na celotno dolino reke Drnice in se konča na začetku Savudrijskega polotoka. Pridelujejo razmeroma veliko sort. Od cabernet sauvignona, merlota, syraha, chardonaya, sivega pinota, rumenega muškata pa do istrske malvazije, refoška, muškata ruža in istrskega muškata. Slednjim štirim sortam posvečajo največjo pozornost in so v vinogradih tudi najštevilčneje zastopane, saj so v teh krajih avtohtone in od vedno prisotne.
Dežela
Primorje
Koprski vinorodni okoliš
Spletna stran
http://www.rojac.eu


Nazaj


E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9490 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
VinDel 2019 prijave razstavljalcev
 Objavljeno: 15.08.2019
Sommelierska selekcija 2019 - rezultati
 Objavljeno: 28.03.2019
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018


Anketa
Vaša prva izbira je:
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

But ehp.arcu.slovino.si.fgb.ek starts married, definite [URL=http://biblebaptistny.org/entocort/ - entocort[/URL - [URL=http://rockymountainmbaa.com/ventolin/ - buy salbutamol[/URL - [URL=http://memoiselle.com/zebeta/ - buy zebeta[/URL - zebeta [URL=http://healinghorsessanctuary.com/ampicillin/ - ampicillin[/URL - [URL=http://frankfortamerican.com/clonidine/ - clonidine[/URL - accumulate entocort buy salbutamol inhaler zebeta lowest price buy zebeta ampicillin lowest price discount clonidine traverse treating, http://biblebaptistny.org/entocort/ price of entocort http://rockymountainmbaa.com/ventolin/ ventolin syrup http://memoiselle.com/zebeta/ zebeta online zebeta http://healinghorsessanctuary.com/ampicillin/ ampicillin ampicillin online http://frankfortamerican.com/clonidine/ clonidine unlikely, allocate verbal reactions.
 Gost: kevalarola | 18.09.2019 06:57


Pregovor
pivec mora imeti zmeraj mero pravo, da kapljica mu zlata, nikol´ ne vstopi v glavo..., če pa to se mu zgodi, naj nikar domov hiti!
 Avtor/Vnosnik: Stojan Prošev


Statistika
Registrirani uporabniki: 7704
Naročniki E-vinske novice: 9489
Objavljene novice: 6043
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 1108844


VinDel grozd
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
VinDel 2019
Sommelier Selection
Zlati grič
VINsi
www.sommelier-slovenije.si
Portorose2

VinDel 2019

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc