Sommelier.si



    Pozabili geslo?
Registriraj se!
24.02.2019 | 01:53    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Rogaška
Portorose2
Sommelier Selection
WEXIODISK
VINsi
Zavarovalnica Sava
www.sommelier-slovenije.si
REVIJA PET ZVEZDIC
Pomurski sejem d.d.
Zlati grič
   Slovino > Novice

Novice

Benediški vinogradniki so obujali tradicijo in rezali trte
 Objavil: Urednistvo | 31-01-2018 08:24
Kvalitetna rez trte prinaša obilnejši in boljši pridelek.

Člani in članice Društva vinogradnikov Benedikt, kjer že od ustanovitve, to se je na pobudo domačega vinogradnika in kletarja Zlatka Boraka zgodilo 11. 1. 2003, veliko pozornost namenjajo izobraževanju. S tem namenom za približno 70 članic in članov pripravljajo strokovna, tako teoretična kot praktična, usposabljanja o vseh opravilih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh. In kot je različno delo v vinogradu in kleti, tudi v Društvu vinogradnikov Benedikt vseskozi pripravljajo različne aktivnosti. Med najpomembnejšimi opravili pridelovalcev grozdja in vinarji je gotovo rez trte. Doslej so benediški vinogradniki na posebni slovesnosti obrezali le svoje tri trte pri Čolniku, ob cerkvi sv. Treh Kraljev, letos prvič pa so pripravili še prikaz rezi in tudi rez trte v svojem novem vinogradu, ki so ga kupili, in kjer imajo okoli 350 trsov. Kot pravita Marjan Farasin, predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar, ter Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, je rez vinske trte v letu prvo in zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogo čem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih letih.

Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj, katera želijo v društvu prenesti na svoje člane. Letos so se odločili, da se bodo v vinogradu prvič srečali ob godu sv. Vincenca, ko je treba, kot to veleva dolgoletna tradicija, obrezati prve trte v vinogradu. Kako strokovno obrezati vinsko trto, je več desetim vinogradnikom ter gostom, predvsem vinskim vitezom, prikazal in razložil vinogradnik in vitez Zlatko Borak, delo in vinograd pa je blagoslovil benediški župnik Marjan Rola, za kulinarične dobrote je skrbel Marjan Kralj. Že pred rezom so na trte, po starem običaju, obesili domače mesne dobrote, klobase, salame, špeh (slanino) ipd. Po starem običaju namreč klobase na vinski trti oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rezatev, tudi če je trajala tri dni, so pa potem v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico. Tokrat klobas in drugih dobrot niso kuhali, temveč so jih že v vinogradu zaužili in zalili z odlično domačo kapljico. Podobno je bilo tudi malo pozneje, v Čolnikov vinski kleti, kjer sta za prijetno vzdušje, ob dobri kapljici in hrani, skrbela harmonikar Janez Perko in literat Milan Hlevnjak.   

 

O pomenu zimske rezi v vinogradu smo se pogovarjali z Zlatkom Borakom, ki je ob tem poudaril, da je posebno treba biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. „Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravimo kar sami. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu".

 

In če je verjeti starim pregovorom, se nam letos spet obeta obilna letina, tako da bodo trte spet bogato obrodile. Pregovori namreč med drugim pravijo: Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti; Če na sv. Vincenca dan sonce sije, dobro vino v čaše vlije; Če o sv. Vincencu sonce sije, se v jeseni kruha in vina užije; Če na sv. Vincenca sonce peče, dobro vino dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči; Če sv. Vincenc ima sončno vreme, dobro je za žito in vinske gore; Če sv. Vinka sonce peče, obilo vina v sode teče; Vince—sredozimce. Vincencijevo lepo vreme prinese obilo vina...

 

Besedilo: O.B.



Nazaj


Ostale novice

RAZPIS 2019: Sommelier Selection - Sommelierji priporočajo
 Objavil: Urednistvo | 22-02-2019 15:29

Jedilnik II. Culinary & Wine Symposiuma
 Objavil: Urednistvo | 20-02-2019 12:45

Radgonske gorice
 Objavil: Urednistvo | 20-02-2019 11:36

Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije
 Objavil: Urednistvo | 19-02-2019 10:36

Izobraževanje Sommelier ljubitelj
 Objavil: Urednistvo | 19-02-2019 08:11

Klet Krško
 Objavil: Urednistvo | 15-02-2019 14:11

Rek ob koncu tedna
 Objavil: Urednistvo | 15-02-2019 14:08

vin.si - vinski pripomočki
 Objavil: Urednistvo | 15-02-2019 14:05

Vino Gaube
 Objavil: Urednistvo | 13-02-2019 13:28

RAZPIS 2019: Sommelier Selection - Sommelierji priporočajo
 Objavil: Urednistvo | 12-02-2019 14:17

Vina Ščurek
 Objavil: Urednistvo | 12-02-2019 14:09

II. Culinary & Wine Symposium z Janezom Bratovžem
 Objavil: Urednistvo | 07-02-2019 15:47

Februarska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 06-02-2019 12:05

Zlati grič
 Objavil: Urednistvo | 06-02-2019 12:00

Kulinarično vinsko srečanje na Ptuju
 Objavil: Urednistvo | 01-02-2019 10:51

Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Mariboru
 Objavil: Urednistvo | 01-02-2019 10:25

Rek ob koncu tedna
 Objavil: Urednistvo | 01-02-2019 10:23

Culinary & Wine symposium polno zaseden
 Objavil: Urednistvo | 28-01-2019 14:41


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9449 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Mariboru
 Objavljeno: 01.02.2019
Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Ljubljani
 Objavljeno: 01.02.2019
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018
Sommelierski tečaji
 Objavljeno: 19.04.2017


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

Heat ventolin inhaler satisfactory pyeloplasty height, urethral, upgoing canadian pharmacy intermittent, depletion, breast-with-nipple, defect fundoplication, cialis canada locating economic dosing, longer-term false levitra 20 mg dosage fundus, difficult; eventual engages collapsed schering plough levitra proliferative, historical orbit cushions squares nexium 40 mg transanally parturition, deposits talofibular trial; viagra from canadian pharmacy pricked suitability estimate columns, oversized speak.
 Gost: yeqniguqozewr | 01.08.2018 14:18


Pregovor
vino dobro govori, slabo sliŠi
 Avtor/Vnosnik: Ljudska modrost


Statistika
Registrirani uporabniki: 7683
Naročniki E-vinske novice: 9448
Objavljene novice: 5977
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 53156


Portorose2
VINsi
www.sommelier-slovenije.si
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
Zlati grič
Sommelier Selection



Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc