Marof    Pozabili geslo?
Registriraj se!
21.06.2018 | 06:11    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Zlati grič
Portorose2
Pomurski sejem d.d.
REVIJA PET ZVEZDIC
Sommelier Selection
VINsi
WEXIODISK
Rogaška
Portorose2
Zavarovalnica Sava
Portorose2
www.sommelier-slovenije.si
   Slovino > Novice

Novice

Zapustil nas je Stanko Čurin
 Objavil: dejan | 07-07-2017 04:10
V 88 letu starosti se je za zmeraj poslovil legendarni vinogradnik in vinar gospod Stanko Čurin.

 

Stanko Čurin največji!

Preprosta lesena tabla, ki so mu jo prinesli njegovi prijatelji je dolgo visela nad vhodom v njegovo klet na Kogu. Na njej napis. »Tukaj se pričnejo nebesa! Hvala ti Stanko!« In prav ta občutek, ki ga doživljaš kot nekaj nerealnega, nekaj izjemnega, nekaj večjega, nekaj kar je le redkim dano je bil zmeraj ob srečanjem z nesporno eminenco slovenskega vinogradništva in vinarstva gospodom Stankom Čurinom. Ni bil le velik vinogradnik, ni bil le velik vinar z izjemnimi mednarodnimi uspehi, ni bil le skromen mož v belem plašču, z iskrivim pogledom in neizmerno energijo ter željo. Stanko je velik gospod, strokovnjak, garač, mnogim idol, mentor, živa legenda in zaveden mož z jasnimi stališči in pokončno držo! Eden redkih, ki ni menjaval barve, ni spreminjal stališč, niti nikoli ni menjal stila njegovih velikih vin. Tega ni storil niti, ko je zgledalo, da je v modi vse drugo kot to v kar je on verjel. In njegova vina so prav zaradi njegovih prepričanj največja umetnina. In vsako povabilo »pridi boma malo kušala« je bila velika učna ura. Ne le vinska. Temveč neprecenljiva, življenska.

Bil je učitelj. Učitelj, ki nas je usmerjal s svojimi zgledi. Takšen, ki ga je zmeraj ne le zanimalo mnenje mlajših, temveč je nasvete, ki so se mu zdeli koristni tudi z veseljem uporabljal v praksi in na glas povedal od katerega »sodelavca« se je tega ali onega »navčija«. Neizmerno iskriv sogovornik. Odličen poslušalec. Znal je ločiti zrno od plevela. Bil je gospod v najbolj žlahtnem pomenu. Zmeraj je iskal nekaj več. V dodani vrednosti je užival, zmeraj je strmel k temu, da jo je dodajal svojim vinom. Veselil ga je napredek in neizmerno je spoštoval naravo.

Stanko vsako druženje, »kušanje«, dolgi telefonski pogovori, tvoja prisotnost na prireditvah in pokušnjah so bili in so še neizmeren navdih. Hvala ti! Ob slovesu mi donijo tvoje besede, misli preskakujejo od enega obiska do drugega srečanja, enkrat na štiri oči, naslednjič v družbi najvišjih gostov. Enkrat v Mariboru, ko si mel malo časa pred ali po dohtarih, drugič s kupico v ambientu pri Marti, spet tretjič med vinogradi, na kleti ali pri hiši. Saj veš, da sem k tebi na tvoj Kog pripeljal le tiste, ki so si to zaslužili, tiste, ki bi naj razumeli, kar si govoril. Tiste, ki so bili vredni tvoje pozornosti. Takšno, zelo visoko je bilo merilo. In vsi so hvaležni za trenutke s tabo. Bilo mi je danih veliko takšnih srečanj s tabo, vsa so neizbrisen in velik spomin.

Bil si misija. Kazal si pot. Nisi odobraval vsega. Kdaj pa kdaj si se jezil zaradi »ljudske« ali »vinske« politike. Nikoli nisi razumel, da lahko gre v mlin grozdje, po tvojih merilih še nezrelo, takšno, ki še »ruži«.

Se še spomniš, ko sva na terasi pri hiši velikemu rusu prodajala predikate? Ali ko je japonski vinski prijatelj napisal veliko reportažo o tebi in jo objavil v nobl inflight reviji, nakar sva znala pogledati slike in prebrati le tvoje ime in priimek. Vse ostalo so bili za naju le hieroglifi. Se spomniš, ko si uglednemu novinarju povedal, da tvoje vino, ki ga je navduševalo nima zgodbe? Da gre le resnico, da je to tako vino, ki ne potrebuje zgodbe? In ko si smo s svetovnim vinskim vplivnežem »kušali« vina v obdobju po tvojem velikem osvojenem šampionu v Bruslju? Ker po skoraj dveh urah intenzivnega okušanja tvojih mojstrovin niti enkrat samkrat nisi omenil bruseljsko, za celo vinsko deželo veliko medaljo, sem želel temo obrniti v to smer s vprašanjem: »Stanko, kaj je največ, kar se ti je zgodilo v vinski stroki? Kaj je tvoja največja vinska zmaga?«, nikoli ne bom pozabil tvojega odgovora, čeprav si točno vedel kaj vprašujem je bil odgovor drugačen: »Čeh moj, največ kaj se mi je zgodilo je lanski letnik, to kar mi je dala narava v vinogradu je največ, kar sem doživel…«. Neprecenljivo. Nekoč drugič, ti je profesor iz ugledne tuje univerze ob našem obisku na Kogu želel ponuditi njegove študente, da bi delali pro-bono pri tebi v vinogradu in kleti. Odgovoril si mu, da so študentje dobrodošli, da jim boš o trti in vinu povedal vse kar veš. Nikar pa naj ne pridejo delali v vinograd ali kleti, četudi bi to počeli »zapstojn«. Češ, da ker si za te, ki zdaj znajo obdelati vsako grulico, vsak list, vsak trs in vsako kapljico po tvojih željah, potreboval več let časa, da znajo po tvoje. Tako kot je prav. Ne bom pozabil, ko si me nekoč dan pred prireditvijo Prestige Top 30 poklical in umirjenim glasom vprašal: »…vem da maš gužvo. Nem te dugo moto. Povej, če ti lahko kak kaj pomagam? Nucaš kaj? Prinesem jutri kaj hcoj? Veš muškat ottonel je tak lepo sončno zapečen v vinogradu, kaj če jutri prinesem par »grojzdov« za tvoje goste?« In je prinesel! O tem priča izjemna fotografija gospoda v obleki in šparonom polnim grozdja v roki.

Oba veva, kako zelo sva bila ponosna nate, ko si oblekel zeleno sommeliersko suknjo in prejel naziv častnega člana društva sommelierjev. Ni šlo le za simbolno gesto ali le za častno naklonjenost. Šlo je za globoko povezanost in tvojo resnično pripadnost sommelierstvu.

Zagotovo se spomniš tvojih velikih vinskih prelomnic, ledenih vin, suhih jagodnih izborov, prvih vin pridelanih iz naravno sušenega grozdja ali penine iz ledenega vina. Pionirska in visoka razmišljanja in veliki riziki so bili ob vsaki tvoji trgatvi. Brez tvoje drznosti in potrpežljivosti ne bi bilo tako velikih vin, tako velikih presežkov, ki so celo samuraju, tvojemu japonskemu bratu narisala solzo na licu ter vsem nam neštete pristne nasmehe ob »kušanju« rajskih dobrot.

Si zelo trpel, vendar nisi jokal za vsemi letniki, ko ti je narava vzela vse ali skoraj vse in ti ni dovolila pridelati najboljšega. Vztrajnost in pogum sta bili še dve tvoji veliki vrlini. Tvoje črno zlate etikete še vedno nosijo kratka besedila. Modra. Globoka. Sporočilna. Danes so morda ti kratki teksti še bolj pomembni, kot kadarkoli prej! Saj jih vse veš na pamet. In vsak ima svoj smisel. Za zmeraj ostaja tvoj podpis, ki se elegantno zlato sveti na črni etiketi, tistih redkih še preostalih steklenic s tvojim nebeškim nektarjem. Podpis je izjemnega pomena tudi pri obeh tvojih knjigah!

Ponosen in počaščen sem, da sem lahko bil tvoj »čeh«. Da si me naučil, kdaj pa kdaj kaj »prešteti« med vrsticami. Hvala, da si nesebično delil znanja z vsemi, tudi konkurenti in tebe nevrednimi. To danes ni običajno. Je redko in prav posebno. Ti si to ves čas počel z odprtim srcem.

Verjetno bi ti za slovo najbolj odgovarjalo, če z najboljšimi prijatelji, tistimi ki razumejo, odpremo eno tvojo malo stekleničko, spoštljivo natočimo v kozarce, na krožnik damo malo kruha in sira (tako si zmeraj naredil ti, ter ob tem povedal, da to more biti zraven, da se tak boljše kuša), preberemo, kaj piše na etiketi ter brez veliko besed iskreno nazdravimo v čast tebi in vsem tvojim velikim življenjskim dosežkom.

Stanko iskrena hvala za vse.

Stanko ostajaš z nami. Zmeraj boš tu. 

 
Dejan BaierNazaj


Ostale novice

Iz Mure dvignili 120 steklenic Zlate penine Chardonnay!
 Objavil: Urednistvo | 20-06-2018 10:36

Ponosni so na prehojeno pot!
 Objavil: Urednistvo | 14-06-2018 16:19

Ocenjevanje vin vinskega letnika 2017
 Objavil: Urednistvo | 31-05-2018 08:30

Vrtnice in roséji navdušili v Portorožu
 Objavil: Urednistvo | 28-05-2018 10:33

PODROBNOSTI: Rosé Masterclass PortoRose2
 Objavil: dejan | 24-05-2018 02:29

Čez vikend v Portorož
 Objavil: dejan | 24-05-2018 02:25

Rosé Wine­s Masterclass, PortoRose2
 Objavil: Urednistvo | 18-05-2018 13:23

Ocenjevanje mesnih izdelkov na Pomurskem sejmu d.d.
 Objavil: Urednistvo | 18-05-2018 12:32

Vinski večer Sommelierska selekcija 2018 v gostilni Lečnik na Ravnah na Koroškem
 Objavil: Urednistvo | 17-05-2018 13:24


 Objavil: Urednistvo | 16-05-2018 18:35

Izbrana slovenska rosé vina na festivalu PortoRose2
 Objavil: Urednistvo | 16-05-2018 09:20

PortoRose2 - festival vrtnic in rose vin
 Objavil: Urednistvo | 14-05-2018 07:58

Promocija v Nemčiji
 Objavil: Urednistvo | 11-05-2018 11:44

Majska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 08-05-2018 15:53

Sommelier ljubitelj v Ljubljani - zadnja priložnost za prijavo
 Objavil: Urednistvo | 03-05-2018 15:14

Sommelierska Selekcija 2018 - Vina k prleški gibanici
 Objavil: Urednistvo | 25-04-2018 15:31

Rek ob začetku tedna
 Objavil: Urednistvo | 23-04-2018 14:58

Sommelier ljubitelj v Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 20-04-2018 14:00


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9418 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018
Akcija ŠPargelj
 Objavljeno: 24.02.2018
Sommelierski tečaji
 Objavljeno: 19.04.2017


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

homework help online chat online homework help college homework help do my homework
 Gost: College Paper Writer | 01.05.2018 08:24


Pregovor
tuje vino se razlikuje od domačega tako kot mladenka- vsaka ima svoje vrline in draž, sleherna je zemlje sad in cvet.
 Avtor/Vnosnik: Ljudski


Statistika
Registrirani uporabniki: 7663
Naročniki E-vinske novice: 9417
Objavljene novice: 5873
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 14313


Sommelier Selection
Portorose2
Portorose2
VINsi
Zlati grič
www.sommelier-slovenije.si
Portorose2
KMETIJSKI-ZAVOD.SIMinister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc