Radenska    Pozabili geslo?
Registriraj se!
03.08.2020 | 11:25    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
www.sommelier-slovenije.si
VinDel grozd
Portorose2
Sommelier1
Vin.si
REVIJA PET ZVEZDIC
VinDel
Sommelier Selection
Vin.si kupon
Rogaška
Zavarovalnica Sava
Pomurski sejem d.d.
Zlati grič
Sommelier 1
   Slovino > Novice

Novice

Sandra Vučko - 19. Vinska kraljica Slovenije
 Objavil: dejan | 11-01-2015 12:43
Špela Štokelj z vipavskega je predala krono 19. Vinski kraljici Slovenije Sandri Vučko iz Cvena pri LjutomeruPodobno kot že vrsto let prvi petek po Treh kraljih so v hotelu Radin v Radencih okronali Vinsko kraljico Slovenije. Pred številnimi gosti, ljubitelji vina, bivšimi kraljicami in drugimi obiskovalci sta kmetijski minister, mag. Dejan Židan in direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec tokrat okronala že 19. Vinsko kraljico Slovenije, in sicer 25-letno Sandro Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. Tako se je krona iz Vipavske doline (Planina pri Ajdovščini) preselila v Prlekijo, kajti dosedanja kraljica Špela Štokelj je krono izročila svoji naslednici, kronanja pa se je udeležilo 15 (od 19) dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije.

Torej kot 19. Vinska kraljica Slovenije za leto 2015 je poslanstvu nacionalne vinske krone prisegla Sandra Vučko, katero so hitro po kronanju in zaprisegi sprejeli tudi v „Klub Vinska kraljica Slovenije“. Kraljica Sandra bo v letu 2015 združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. V novembru 2014 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Med osmimi kandidatkami je bodoča pravnica iz Prlekije pokazala največ iz poznavanja tujih jezikov ter zlasti vinogradništva in vinarstva, nenazadnje pa tudi iz splošne razgledanosti.

Na slovesnosti kronanja v Radencih sta prisotne uvodoma nagovorila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije ter mag. Dejan Židan, Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Špela Štokelj, ki je svoje poslanstvo opravila s polno mero predanosti, v ponos vinogradnikov, vinarjev, organizatorja in pokroviteljev, se je še zadnjič v vlogi Vinske kraljice Slovenije za leto 2014 ozrla v svoje kraljevsko leto. Nato ji je predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič snel krono, s katero sta nato Židan in Erjavec okronala njeno naslednico Sandro Vučko. Ta je je svečano prisegla svojemu novemu poslanstvu in prvič nagovorila javnost kot Vinska kraljica Slovenije 2015. Povedala je, da je študentka prava, ki izhaja iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo. Zato zna ceniti trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja ter žlahtno kapljico, ki je plod njihovega dela. Opozorila je na pomen povezovanja vina in kulinarike ter dodala, da se ji zdi še posebej pomembno, da Slovenija mladim zagotovi več možnosti ter spodbud, da ostanejo v svoji domovini ter o njej v tujino širijo dober glas. Ena od najboljših priložnosti za to pa je ravno obdelava zemlje in pridelava vina. Vino je namreč poleg tega, da je pomembna gospodarska priložnost, tudi pomemben del slovenske nacionalne kulture, krajine, kulinarike, življenja in turizma. Obljubila je, da bo dobra poslanica vsem slovenskim vinorodnim deželam. Ko pa bo odložila krono, se želi še naprej ukvarjati z vinogradništvom in vinom. Kajti vino povezuje slovenske ljudi z naravo in med sabo v nepremagljivo sožitje, ki omogoča širjenje dobrega imena Slovenije in njenih vin tako doma kot v tujini. Sandra Vučko sicer ni novinka v kraljevskih krogih, saj je  v preteklosti že bila Vinska kraljica Ljutomera.

Devetnajsti Vinski kraljici Slovenije je najprej čestitala in zbrane nagovorila Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je generalni pokrovitelj projekta Vinska kraljica Slovenije. Sledil ji je pokrovitelj avtomobila Vinske kraljice Slovenije 2015, direktor podjetja Avto Rajh iz Ljutomera - Dušan Rajh, ki ji je za eno leto predal ključe vozila Ford Fiesta dizel. Kot pokrovitelj vina Vinska kraljica Slovenije 2015 šipona Gomila letnika 2013 je prisotne nagovoril direktor in glavni enolog vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, Mitja Herga. Kot predstavnica kraljičine matične občine Ljutomer je spregovorila županja, mag. Olga Karba. V imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je prisotne nagovoril njen predsednik Cvetko Zupančič. Vinske kraljice Slovenije preteklih letnikov pa so jo sprejele v svojo družbo tako, da so ji podarile njen portret v kraljevski opravi, ki ga je naslikala Tamara Vogrin – Tara. Za glasbeno spremljavo je s slovenskimi zimzelenimi popevkami poskrbel ansambel Jožeta Zadravca, prireditev pa je povezoval mariborski viničar, novinar-urednik Stane Kocutar.

Sandra Vučko se je sicer rodila 9. marca 1989 v Murski Soboti. Izobražuje se na Pravni fakulteti Maribor, kjer bo kmalu dosegla naziv univerzitetni diplomirani pravnik (smer poslovno gospodarsko pravo). Del svojih študijski obveznosti je pol leta opravljala tudi v tujini na Mykolo Romeris University faculty of Law v Vilni (Litva). Razen v slovenskem jeziku zna s pregovoriti tudi v angleškem, nemškem, hrvaškem in osnovno tudi v španskem. Številne komunikacijske veščine je pridobila tudi s študentskim delom v domačem kmečkem turizmu – Izletniški kmetiji „Na koncu vasi“ in v podjetju Teleing. Pri kraljevanju pa ji bodo zagotovo dobrodošle tudi izkušnje, ki jih je pridobila v letih 2011-2013 kot Ljutomerska vinska kraljica Martina XVI.

Vinska kraljica Slovenije 2015 je za svoje vino izbrala šipon Gomila,vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, letnik 2013, alkohol 13.0 % vol., nepovreti sladkor 3,7 g/l, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, vinorodni podokoliš Ljutomersko-Ormoške gorice. Trta za to vino rase na peščeno glinenih tleh, v spodnjih plasteh je tudi lapor. Grozdje je pridelano v vzgojni obliki enojni guyot z naravi prijazno integrirano pridelavo. Grozdni sok je fermentiral v jeklenih tankih pri nizki temperaturi. Vino, ki ga je potrebno servirati pri temperaturi 10-12 stopinj Celzija, je polnega telesa, intenzivno aromatično, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Svežina, pikantnost in intenziven karakter so njegove odlike. Odlično se poda k belemu mesu, svinjini, testeninam, morskim sadežem in solatam s kozjim sirom...

Sedaj ko so v Sandri Vučko izbrali 19. Vinsko kraljico Slovenije, je zanimivo videti, katerih 18 deklet je dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“, in sicer vse od leta 1996. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko - kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko - ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, v letu 2007 Maja Benčina iz okolice Vipave, v letu 2008 je to bila Svetlana Širec (iz Krčevine, torej iz mariborsko – ptujskega območja), leto 2009: Karolina Kobal (Vrhpolje pri Vipavi), leto 2010: Andreja Erzetič (Vedrijan v Goriških Brdih); leto 2011: Simona Žugelj (Čuril pri Metliki); Leto 2012: Martina Baškovič (Krška vas); Leto 2013: Neža Pavlič (Dobrnež pri Slovenskih Konjicah); Leto 2014: Špela Štokelj (Planina pri Ajdovščini); 2015: Sandra Vučko (Cven pri Ljutomeru).

Sandra Vučko je povedala: “V posebno čast si štejem, da vas lahko s ponosom nagovorim kot Vinska kraljica Slovenije za leto 2015. Čeprav za večnost kratek in droban bo trenutek mojega kraljevanja, si želim, da bi bil dober in svetel za mojo vinorodno deželo. Za vse, ki me še ne poznate, naj povem, da sem odraščala v osrčju Prlekije, katere biser so jeruzalemski vinogradi, katerih vina so že pred stoletji blestela na kraljevih dvorih. Izviram iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo po svojem dedku. Že od majhnih nog opazujem, sodelujem, se učim in z veliko spoštljivostjo cenim trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja, ki so tako nujno potrebne za pridelovanje te žlahtne kapljice, ki je božji dar človeku med nebom in zemljo. Pred desetletjem smo doma vino združili še s kulinariko, z odprtjem kmečkega turizma, saj kot pravijo, vino ni rado samo, rado je v družbi okusnih jedi in prijetnih, modrih ljudi.

Vino bo v življenju človeka vedno igralo pomembno vlogo, saj ga spremlja skozi vse življenje ob njegovih prelomnih trenutkih, eden takih je zame tudi ta. Generacijam, ki pridejo ,bomo zapustili vinograde, veliko raznolikih in zanimivih vin in našo vinsko kulturo, ki je del celotne kulture naroda vinorodne dežele. Zato jo je potrebno bogatiti za lepše in bolj kakovostno življenje posameznika, saj narod z bogato kulturo ne more izumreti, pa naj bo še tako majhen. In le kaj lahko njegovo slavo širi v svet z večjo milino in prijateljstvom kot vino? Vino naj nas povezuje z naravo in med sabo, kajti v tem sožitju smo nepremagljivi, in le tako lahko svojim vinom in sebi ohranjamo dobro ime tako doma kot v tujini. Da institucija Vinska kraljica Slovenije kot taka obstaja, pa gre posebna zahvala nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, glavnemu pokrovitelju Novi KBM, pokrovitelju kraljičinega vozila avtohiši Avto Rajh, pokrovitelju kraljičinega vina P&F Jeruzalem Omož, Domači občini Ljutomer ter vsem ostalim sponzorjem, ki omogočate delovanje Vinske kraljice Slovenije”.
O.B.Nazaj


Ostale novice

REZULTATI: Sommelier Selection 2020
 Objavil: dejan | 09-06-2020 20:01

Sommelier ljubitelj izobraževanje v Mariboru
 Objavil: dejan | 09-06-2020 09:05

Sommelierska selekcija 2020 - komisija pri izbiri vin
 Objavil: dejan | 02-06-2020 20:29

Sommelierska selekcija 2020 bo!
 Objavil: dejan | 20-05-2020 14:55

Na čakanju
 Objavil: Urednistvo | 15-04-2020 10:31

Izobraževanja Sommelier.si Academy Maribor prestavljena
 Objavil: Urednistvo | 24-03-2020 14:41

Sommelierska selekcija 2020 preložena
 Objavil: Urednistvo | 16-03-2020 15:35

Rek za prihajajoče dni:
 Objavil: dejan | 13-03-2020 10:32

Sommelierska selekcija 2020 - podaljšan rok za prijavo
 Objavil: Urednistvo | 09-03-2020 10:10

Sommelier.si Academy
 Objavil: dejan | 25-02-2020 00:07

Februarska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 18-02-2020 15:36

Sommelier I. stopnje
 Objavil: Urednistvo | 18-02-2020 14:51

Senzorika in retorika spomladi v Mariboru in Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 10-02-2020 09:09

Izobraževanje Sommelier ljubitelj marca v Novem mestu
 Objavil: Urednistvo | 05-02-2020 08:39

Pester izbor vinskih pripomočkov - vin.si
 Objavil: Urednistvo | 05-02-2020 08:37

Rek tedna
 Objavil: Urednistvo | 03-02-2020 10:34

Sommelier ljubitelj spomladi v Novem mestu, Mariboru in Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 30-01-2020 11:38

Sommelierska selekcija 2020
 Objavil: Urednistvo | 17-01-2020 09:15


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9536 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Vinska senzorika in retorika tečaj v MB in LJ
 Objavljeno: 19.02.2020
Sommelier ljubitelj tečaj v NM, LJ in MB
 Objavljeno: 19.02.2020
Sommelier I. stopnje - razpis LJ in MB
 Objavljeno: 19.02.2020
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

If uur.rkug.slovino.si.oyk.qf marbled [URL=http://themusicianschoice.net/dosges-liquid-cialis/ - cialis retail[/URL - [URL=http://themusicianschoice.net/forum-levitra-ou-cialis/ - forum levitra ou cialis[/URL - [URL=http://foodfhonebook.com/cialis-fur-den-mann/ - cialis fast deliery[/URL - [URL=http://jacksfarmradio.com/estrace/ - estrace[/URL - [URL=http://trucknoww.com/cialis-edrugstore/ - cialis edrugstore[/URL - [URL=http://pintlersuites.com/cialis-malaysia-guardian/ - can you cut cialis[/URL - [URL=http://ekautorepair.com/cialis-ervaringen/ - cialis-generic-canada[/URL - [URL=http://fitnesscabbage.com/prednisone-20mg/ - prednisone online no prescription[/URL - [URL=http://addresslocality.net/flagyl/ - flagyl[/URL - film, silence donaren cialis levoxacin 500 cheap cialis cialis fast deliery estrace without a prescription cialis presentaciones tomar cialis y alcohol cialis kopen dokteronline cheap cialis australia buy prednisone 20 mg purchase metronidazole exhibit points: http://themusicianschoice.net/dosges-liquid-cialis/ nebenwirkungen cialis http://themusicianschoice.net/forum-levitra-ou-cialis/ cialis good you http://foodfhonebook.com/cialis-fur-den-mann/ cheap cialis online http://jacksfarmradio.com/estrace/ estrace for sale http://trucknoww.com/cialis-edrugstore/ cialis edrugstore http://pintlersuites.com/cialis-malaysia-guardian/ cialis malaysia guardian purchase cheap cialis soft tab http://ekautorepair.com/cialis-ervaringen/ cialis buying uk http://fitnesscabbage.com/prednisone-20mg/ prednisone 20mg http://addresslocality.net/flagyl/ flagyl philosophies condoms plaque.
 Gost: ifofepiroaiac | 15.11.2019 06:24


Pregovor
kdor vino z vodo meŠa , se iz boga norca dela.
 Avtor/Vnosnik: Trdina J.


Statistika
Registrirani uporabniki: 7745
Naročniki E-vinske novice: 9535
Objavljene novice: 6100
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 49649


www.sommelier-slovenije.si
Vin.si kupon
Sommelier Selection
Portorose2
Zlati grič
Sommelier 1
VinDel grozd
Vin.si
winterhalter
VinDel 2019
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
Sommelier1

winterhalter

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc