Zlati grič    Pozabili geslo?
Registriraj se!
18.01.2020 | 10:19    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Portorose2
VinDel
REVIJA PET ZVEZDIC
www.sommelier-slovenije.si
VINsi
Zlati grič
VinDel grozd
Zavarovalnica Sava
Sommelier Selection
Rogaška
Pomurski sejem d.d.
   Slovino > Novice

Novice

Sandra Vučko - 19. Vinska kraljica Slovenije
 Objavil: dejan | 11-01-2015 12:43
Špela Štokelj z vipavskega je predala krono 19. Vinski kraljici Slovenije Sandri Vučko iz Cvena pri LjutomeruPodobno kot že vrsto let prvi petek po Treh kraljih so v hotelu Radin v Radencih okronali Vinsko kraljico Slovenije. Pred številnimi gosti, ljubitelji vina, bivšimi kraljicami in drugimi obiskovalci sta kmetijski minister, mag. Dejan Židan in direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec tokrat okronala že 19. Vinsko kraljico Slovenije, in sicer 25-letno Sandro Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. Tako se je krona iz Vipavske doline (Planina pri Ajdovščini) preselila v Prlekijo, kajti dosedanja kraljica Špela Štokelj je krono izročila svoji naslednici, kronanja pa se je udeležilo 15 (od 19) dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije.

Torej kot 19. Vinska kraljica Slovenije za leto 2015 je poslanstvu nacionalne vinske krone prisegla Sandra Vučko, katero so hitro po kronanju in zaprisegi sprejeli tudi v „Klub Vinska kraljica Slovenije“. Kraljica Sandra bo v letu 2015 združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. V novembru 2014 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Med osmimi kandidatkami je bodoča pravnica iz Prlekije pokazala največ iz poznavanja tujih jezikov ter zlasti vinogradništva in vinarstva, nenazadnje pa tudi iz splošne razgledanosti.

Na slovesnosti kronanja v Radencih sta prisotne uvodoma nagovorila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije ter mag. Dejan Židan, Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Špela Štokelj, ki je svoje poslanstvo opravila s polno mero predanosti, v ponos vinogradnikov, vinarjev, organizatorja in pokroviteljev, se je še zadnjič v vlogi Vinske kraljice Slovenije za leto 2014 ozrla v svoje kraljevsko leto. Nato ji je predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič snel krono, s katero sta nato Židan in Erjavec okronala njeno naslednico Sandro Vučko. Ta je je svečano prisegla svojemu novemu poslanstvu in prvič nagovorila javnost kot Vinska kraljica Slovenije 2015. Povedala je, da je študentka prava, ki izhaja iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo. Zato zna ceniti trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja ter žlahtno kapljico, ki je plod njihovega dela. Opozorila je na pomen povezovanja vina in kulinarike ter dodala, da se ji zdi še posebej pomembno, da Slovenija mladim zagotovi več možnosti ter spodbud, da ostanejo v svoji domovini ter o njej v tujino širijo dober glas. Ena od najboljših priložnosti za to pa je ravno obdelava zemlje in pridelava vina. Vino je namreč poleg tega, da je pomembna gospodarska priložnost, tudi pomemben del slovenske nacionalne kulture, krajine, kulinarike, življenja in turizma. Obljubila je, da bo dobra poslanica vsem slovenskim vinorodnim deželam. Ko pa bo odložila krono, se želi še naprej ukvarjati z vinogradništvom in vinom. Kajti vino povezuje slovenske ljudi z naravo in med sabo v nepremagljivo sožitje, ki omogoča širjenje dobrega imena Slovenije in njenih vin tako doma kot v tujini. Sandra Vučko sicer ni novinka v kraljevskih krogih, saj je  v preteklosti že bila Vinska kraljica Ljutomera.

Devetnajsti Vinski kraljici Slovenije je najprej čestitala in zbrane nagovorila Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je generalni pokrovitelj projekta Vinska kraljica Slovenije. Sledil ji je pokrovitelj avtomobila Vinske kraljice Slovenije 2015, direktor podjetja Avto Rajh iz Ljutomera - Dušan Rajh, ki ji je za eno leto predal ključe vozila Ford Fiesta dizel. Kot pokrovitelj vina Vinska kraljica Slovenije 2015 šipona Gomila letnika 2013 je prisotne nagovoril direktor in glavni enolog vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, Mitja Herga. Kot predstavnica kraljičine matične občine Ljutomer je spregovorila županja, mag. Olga Karba. V imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je prisotne nagovoril njen predsednik Cvetko Zupančič. Vinske kraljice Slovenije preteklih letnikov pa so jo sprejele v svojo družbo tako, da so ji podarile njen portret v kraljevski opravi, ki ga je naslikala Tamara Vogrin – Tara. Za glasbeno spremljavo je s slovenskimi zimzelenimi popevkami poskrbel ansambel Jožeta Zadravca, prireditev pa je povezoval mariborski viničar, novinar-urednik Stane Kocutar.

Sandra Vučko se je sicer rodila 9. marca 1989 v Murski Soboti. Izobražuje se na Pravni fakulteti Maribor, kjer bo kmalu dosegla naziv univerzitetni diplomirani pravnik (smer poslovno gospodarsko pravo). Del svojih študijski obveznosti je pol leta opravljala tudi v tujini na Mykolo Romeris University faculty of Law v Vilni (Litva). Razen v slovenskem jeziku zna s pregovoriti tudi v angleškem, nemškem, hrvaškem in osnovno tudi v španskem. Številne komunikacijske veščine je pridobila tudi s študentskim delom v domačem kmečkem turizmu – Izletniški kmetiji „Na koncu vasi“ in v podjetju Teleing. Pri kraljevanju pa ji bodo zagotovo dobrodošle tudi izkušnje, ki jih je pridobila v letih 2011-2013 kot Ljutomerska vinska kraljica Martina XVI.

Vinska kraljica Slovenije 2015 je za svoje vino izbrala šipon Gomila,vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, letnik 2013, alkohol 13.0 % vol., nepovreti sladkor 3,7 g/l, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, vinorodni podokoliš Ljutomersko-Ormoške gorice. Trta za to vino rase na peščeno glinenih tleh, v spodnjih plasteh je tudi lapor. Grozdje je pridelano v vzgojni obliki enojni guyot z naravi prijazno integrirano pridelavo. Grozdni sok je fermentiral v jeklenih tankih pri nizki temperaturi. Vino, ki ga je potrebno servirati pri temperaturi 10-12 stopinj Celzija, je polnega telesa, intenzivno aromatično, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Svežina, pikantnost in intenziven karakter so njegove odlike. Odlično se poda k belemu mesu, svinjini, testeninam, morskim sadežem in solatam s kozjim sirom...

Sedaj ko so v Sandri Vučko izbrali 19. Vinsko kraljico Slovenije, je zanimivo videti, katerih 18 deklet je dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“, in sicer vse od leta 1996. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko - kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko - ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, v letu 2007 Maja Benčina iz okolice Vipave, v letu 2008 je to bila Svetlana Širec (iz Krčevine, torej iz mariborsko – ptujskega območja), leto 2009: Karolina Kobal (Vrhpolje pri Vipavi), leto 2010: Andreja Erzetič (Vedrijan v Goriških Brdih); leto 2011: Simona Žugelj (Čuril pri Metliki); Leto 2012: Martina Baškovič (Krška vas); Leto 2013: Neža Pavlič (Dobrnež pri Slovenskih Konjicah); Leto 2014: Špela Štokelj (Planina pri Ajdovščini); 2015: Sandra Vučko (Cven pri Ljutomeru).

Sandra Vučko je povedala: “V posebno čast si štejem, da vas lahko s ponosom nagovorim kot Vinska kraljica Slovenije za leto 2015. Čeprav za večnost kratek in droban bo trenutek mojega kraljevanja, si želim, da bi bil dober in svetel za mojo vinorodno deželo. Za vse, ki me še ne poznate, naj povem, da sem odraščala v osrčju Prlekije, katere biser so jeruzalemski vinogradi, katerih vina so že pred stoletji blestela na kraljevih dvorih. Izviram iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo po svojem dedku. Že od majhnih nog opazujem, sodelujem, se učim in z veliko spoštljivostjo cenim trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja, ki so tako nujno potrebne za pridelovanje te žlahtne kapljice, ki je božji dar človeku med nebom in zemljo. Pred desetletjem smo doma vino združili še s kulinariko, z odprtjem kmečkega turizma, saj kot pravijo, vino ni rado samo, rado je v družbi okusnih jedi in prijetnih, modrih ljudi.

Vino bo v življenju človeka vedno igralo pomembno vlogo, saj ga spremlja skozi vse življenje ob njegovih prelomnih trenutkih, eden takih je zame tudi ta. Generacijam, ki pridejo ,bomo zapustili vinograde, veliko raznolikih in zanimivih vin in našo vinsko kulturo, ki je del celotne kulture naroda vinorodne dežele. Zato jo je potrebno bogatiti za lepše in bolj kakovostno življenje posameznika, saj narod z bogato kulturo ne more izumreti, pa naj bo še tako majhen. In le kaj lahko njegovo slavo širi v svet z večjo milino in prijateljstvom kot vino? Vino naj nas povezuje z naravo in med sabo, kajti v tem sožitju smo nepremagljivi, in le tako lahko svojim vinom in sebi ohranjamo dobro ime tako doma kot v tujini. Da institucija Vinska kraljica Slovenije kot taka obstaja, pa gre posebna zahvala nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, glavnemu pokrovitelju Novi KBM, pokrovitelju kraljičinega vozila avtohiši Avto Rajh, pokrovitelju kraljičinega vina P&F Jeruzalem Omož, Domači občini Ljutomer ter vsem ostalim sponzorjem, ki omogočate delovanje Vinske kraljice Slovenije”.
O.B.Nazaj


Ostale novice

Sommelierska selekcija 2020
 Objavil: Urednistvo | 17-01-2020 09:15

Ana Pavlin okronana za 24. Vinsko kraljico Slovenije
 Objavil: Urednistvo | 14-01-2020 09:09

Vin.si - vinski pripomočki
 Objavil: Urednistvo | 13-01-2020 09:02

Rek ob koncu tedna
 Objavil: Urednistvo | 10-01-2020 09:59

Okronona bo nova Vinska kraljica Slovenije
 Objavil: Urednistvo | 08-01-2020 12:56

Januarska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 7-01-2020 10:56

Praznično voščilo
 Objavil: Urednistvo | 24-12-2019 10:55

Puklavec Family Wines
 Objavil: Urednistvo | 24-12-2019 09:22

Pester izbor vinskih pripomočkov - vin.si
 Objavil: Urednistvo | 24-12-2019 09:01

Vino Gaube
 Objavil: Urednistvo | 23-12-2019 11:46

Klet Brda
 Objavil: Urednistvo | 23-12-2019 09:12

Vinska klet Metlika
 Objavil: Urednistvo | 20-12-2019 15:13

Rek ob koncu tedna
 Objavil: Urednistvo | 20-12-2019 09:59

Kmetija Prinčič
 Objavil: Urednistvo | 19-12-2019 14:58

Radgonske gorice
 Objavil: Urednistvo | 19-12-2019 10:35

Izobraževanje Sommelier ljubitelj januarja v Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 18-12-2019 14:47

Verus Vinogradi
 Objavil: Urednistvo | 18-12-2019 11:19

Kmetijsko gozdarski zavod Kranj
 Objavil: Urednistvo | 17-12-2019 11:16


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9501 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Sommelier.si Academy
 Objavljeno: 03.11.2019
Katalog razstavljavcev Salon VinDel 2019
 Objavljeno: 20.10.2019
Sommelierska selekcija 2019 - rezultati
 Objavljeno: 28.03.2019
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018


Anketa
Vaša prva izbira je:
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

viagra without a prescription https://vigraprescription.com/ - viagra without a doctor prescription usa how to get viagra without a prescription generic viagra without a doctor prescription do you need a prescription for female viagra
 Gost: ndkkJoill | 16.12.2019 17:28


Pregovor
napol prazen kozarec vina je hkrati napol poln, polovicna laž pa nikoli ni polovicna resnica.
 Avtor/Vnosnik: Rek


Statistika
Registrirani uporabniki: 7713
Naročniki E-vinske novice: 9500
Objavljene novice: 6083
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 200224


KMETIJSKI-ZAVOD.SI
www.sommelier-slovenije.si
Sommelier Selection
VINsi
winterhalter
VinDel 2019
Zlati grič
VinDel grozd
Portorose2

winterhalter

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc